Ingrijire Pomi
 

 

Pregătirea terenului pentru plantare

In mod normal, terenul ce urmează să fie plantat cu pomi se curata, se eliberează de resturile vegetale, se nivelează, se fertilizează si apoi se desfundă la adancimea de aprox. 60 cm.

Cum insa suprafetele de teren, sînt mici si nu putem folosi utilajele tehnice , pregătirea terenului se ve face după aceleasi reguli, cu exceptia desfundajului, care do obicei so poate executa numai manual.

Desfundarea manuală presupune eforturi si cheituieii mari, de aceea, cel mai bine este ca în loc fie desfundate sa efectuam o arătură adanca, bine executată la 20—22 cm adincime . Lucrarea se va efectua cu 2—3 luni înainte de plantare, cu scopul ca pămîntul să-si capete o bună structura in vederea lucrărilor ulterioare.

Inainte de arătură este necesar ca terenul să-l fertilizară peste tot cu gunoi de grajd bine putrezit si cu îrgrăsărmrte minerale, Astfel, pentru un sol cu fertilitatea naturală mijlocie se va administra 6—8 kg gunoi de grajd si cate 59 gr. superfosfat, 20 gr. sare potasică la m2.

In cazul cînd solul este infestat cu viermi albi, coropisnite si alte insecte, este necesar să-l tratăm, înainte de a-l lucra, cu insecticide prin prăfuire cîte 7—15 g/m2.

Cu ocazia săpatului, se vor îndepărta din sol toate corpurile străine, pietri, rădăcini, rizomi, s.a., după care terenul se nivelează si apoi se pichetează în vederea efectuării gropilor pentru plantarea pomilor.

Categorii de teren necorespunzător sub aspect fizic si chimic, care ar crea greutăti pentru cresterea si dezvoltarea pomilor. Cazurile sînt multiple si de aceea vom prezenta pe cele mai frecvente, astfel:

— în situatia terenurilor grele si acide se vor folosi amendamente cu praf de var în doză de 0,5 kg/m2, pentru corectarea aciditătii. Pentru a-i face mai usor si afinat se aplică gunoi de grajd putred sau mranită în doză de 5—7 kg/m2. Acestea se împrăstie peste tot, după care se lucrează pămîntul, fie manual fie se încorporează prin arătură. Actiunea se face toamna.

—în cazul cand avem de a face cu un sol bun format pe straturi de argile impenetrabile, atunci gropile de plantare se vor face numai pînă la acest strat, urmînd ca ele să fie mai largi, pentru a se evita stagnarea apei. In situatia cînd stratul argilos este subtire 10—15 cm atunci gropile de plantare se vor face mai adinci, in asa fel incat să străpungă stratul argilos, spre a da posibilitatea apei să se scurgă .

—de multe ori solul de la suprafată prezintă exces de umiditate, în acest caz se vor efectua drene acoperite sau se vor folosi tuburi din material plastic îngropate. Apa provenită din aceste tuburi, va fi dirijată spre un sant colector sau către o fantană falsă.

—Cînd avem de a face cu terenuri pietroase — sărace, cultura mărului si părului nu va fi posibilă si atunci se vor cultiva specii de pomi sîmburosi sau zmeură care suportă mai bine aceste soluri.

pichetareaPichetarea terenului — este operatiunea prin care se marchează locul unde urmează a se efectua groapa de plantare si locul fiecărui pom în parte. Lucrarea se efectuează cu ajutorul panglicei sau cu o sîrmă marcată, un toporas si pichetii respectivi lungi de 35—40 cm.

Sînt mai multe sisteme de picheta si anume :

a)in patrat

b)in dreptunghi

c,d)in triunghi isoscel

Primele doua forme de pichetaj sunt recomandate pentru usurinta.

Suprapichetajul — este operatiunea care se face după pichetarea terenului. Fără această lucrare nu s-ar putea realiza plantarea pomului exact acolo unde a fost marcat locul, deoarece cu ocazia facerii gropii tărusul se scoate. De aceea lucrarea este necesară si se executa cu ajutorul unei rigle lungi de 120 cm, marcată la centru cu o crestătură care se asează, exact la tărus si pe directia radului . La ambele capete ale ei se mai infige cate un tărns mai mic, de care ne vom servi cu ocazia plantatului.

Rigla de pichetare
Crearea gropilor — Gropile pentru plantare se fac cu circa 3—4 săptămani inainte de plantarea de toamnă. In cazul cand suntem nevoiti să plantăm pomii primăvara, pregătirea terenului, inclusiv gropile trbuiesc făcute toamna.

Rigla de pichetarePe teren desfundat normal la 60 cm adancime, gropile se fac mai mici cu dimensiunile de 40x40x40 cm. In cazul cînd terenul s-a pregătit prin arătură sau prin săpare manuală, dimensiunile gropii trebuiesc să fie mai mari. De regulă 80x80x60 cm, considerand că ultima dimensiune indică adîncimea ei .

Cînd pomii se plantează des pe rînd (1- 1,5 m), atunci în loc de gropi individuale vom săpa santuri largi de 70—80 cm cm cu adîncimea de 50 cm. Pămîntul scos din gropi, fie din santuri se va depune în asa fel ca stratul de la suprafată să fie intr-o parte, iar cel de jos în cealaltă parte.

 

 

 
brazi
Braduti
92.5
mere
Mar
9.98
cais
Cais
10.95
Contact la nr: 0744595237
     

© 2007 Meteor Impex
Termeni si conditii  |  Harta site